Följ Öresundskraft

Byggstart för solcellspark i höst

Pressmeddelande   •   Jun 18, 2015 08:20 CEST

I september påbörjas bygget av Solar Park Helsingborg. Det står klart sedan sjuhundra andelar i anläggningen har sålts.

Andelsförsäljningen och bygget sker genom ”Solel i Helsingborg Ekonomisk Förening”. Där kan både företag och privatpersoner köpa andelar. En andel kostar 3000 kronor vilket motsvarar en solcellspanel och ger medlemskap i föreningen.

– Sjuhundra andelar har sålts och därmed sätter vi igång med den första etappen. Föreningen har gått ut med förfrågan till entreprenörer och planen är att en första etapp ska byggas under hösten. Det säger Ann-Sofie Lindqvist, projektledare.

Flera företag, däribland Öresundskraft och NSR, har köpt andelar. Det har även Kemira Kemi där Lennart Albertsson är vd.

– För oss är det viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi jobbar aktivt med energi- och miljöfrågor inom företaget och vill också stötta goda initiativ i regionen. Solar Parks koncept innebär ett konkret sätt för oss att satsa på solel och medlemskapet i Solar Park är en av flera åtgärder som bidrar till att förbättra vår miljöprofil ytterligare.

Maja Svensson, Helsingborg, är den ekonomiska föreningens första medlem:

– Redan 1999, när jag gick en miljöutbildning, ville jag skaffa solceller. Men det var dyrt och dessutom bor jag i ett k-märkt hus så jag vet inte om jag hade fått tillstånd att sätta upp celler. Så när jag på en kurs fick höra talas om SolarPark tänkte jag ”vad bra, då köper jag andelar där”.

– Jag har köpt en andel per familjemedlem så att jag lämnar över miljöbudskapet till mina barn. Nu har vi det här gemensamt. Med Solar Park kan man indirekt skapa sin egen el och anläggningen blir också ett sätt för Helsingborg att visa att vi ligger i framkant. Det gillar jag.


Mer information:

Ann-Sofie Lindqvist, projektledare, 042-490 39 65
Lars-Inge Persson, ordförande, Solel i Helsingborg Ekonomisk Förening, 070-617 39 05
Conny Wettergren, anläggningschef, NSR, tel. 042-400 13 60, conny.wettergren@nsr.se
______________________________________________________________________________

Solel i Helsingborg Ekonomisk Förening startades hösten 2014 på initiativ av Öresundskraft och NSR. Genom sin verksamhet ska föreningen minska klimatpåverkan från elproduktion. Föreningens målsättning är att med insatser från medlemmarna bygga gemensamt ägda solcellsanläggningar i Helsingborgsregionen. På sikt ska föreningen installera minst 2 MW solel. Föreningen driver projektet Solar park Helsingborg, en storskalig solcellsanläggning som ska byggas på sluttäckta deponier på NSR:s industripark, Vera park. Läs mer om föreningen.

Bifogade filer

PDF-dokument