Gå direkt till innehåll
Filbornaverket harklar sig

Pressmeddelande -

Filbornaverket harklar sig

Idag stiger trycket i Filbornaverkets stora panna. Efter förra veckans torkeldning tänds idag de två huvudbrännarna för att ge fullt arbetstryck i pannan. Och imorgon kan det bli rejält oväsen – då sker ångblåsning.

–Ångblåsning innebär att vi blåser ånga med fullt arbetstryck genom ångledningarna för att rensa dem från damm och smuts. I samband med detta kan det bli en del oväsen och det bildas ofarliga ångmoln närmast anläggningen. Det berättar Pontus Melin, ansvarig för driftsättningen av Filbornaverket.

En ångblåsning är cirka tio minuter lång och sker två till tre gånger om dagen.

–Går allt som planerat klarar vi ångblåsningen på en vecka. Det avgörande är att ångan är tillräckligt ren för att anslutas till ångturbinen, säger Pontus Melin.

Under ångblåsningen används olja som bränsle. Avfall har börjat levereras till Filbornaverkets bränslebunker och i september övergår man till avfall som bränsle, en milstolpe i projektet. 

Ytterligare en milstolpe i projektet nåddes den 21 augusti då den nybyggda pumpstationen vid Österleden slutbesiktigades med godkänt resultat. Öresundskraft har nu övertagit denna huvuddel i NCC:s leverans. Samma dag hölls slutsamråd med kommunen och nu inväntar Öresundskraft slutintyget från Stadsbyggnadskontoret.

Filbornaverket går i kommersiell drift den 1 januari 2013 och kommer då att producera runt 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och el för 6000 villor.

 Mer information:
Pontus Melin, ansvarig driftsättning, tel. 070-695 39 96
Göran Skoglund, pressansvarig, 070-418 34 35

Se även www.filbornaverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige