Följ Öresundskraft

Ny prismodell på fjärrvärme ger lägre eller oförändrad kostnad för flertalet

Pressmeddelande   •   Apr 23, 2012 12:30 CEST

Öresundskraft aviserade i förra veckan en ny säsongsbaserad prismodell för fjärrvärme. I den nya modellen sänks det fasta priset med tio procent, något som länge har efterfrågats av fjärrvärmekunderna.

–En av nyheterna är att den fasta delen av priset minskar med tio procent. Vi har tidigare fått kritik för att en för stor andel varit fast och att det inte lönat sig att energieffektivisera, berättar Patrik Hermansson, ansvarig för fjärrvärme på Öresundskraft.

Det sänkta fasta priset och säsongspriset innebär att av Öresundskrafts privatkunder i Helsingborg får hälften en sänkning av sin årliga fjärrvärmekostnad. 14 procent får en oförändrad kostnad medan 22 procent får en ökning på mellan 1-2 procent. Sju procent av kunderna får en ökning på tre procent medan sju procent får en ökning på över tre procent.

–För en genomsnittsvilla innebär en procents höjning cirka 16 kronor i månaden, säger Patrik Hermansson. Han understryker samtidigt att prismodellen är intäktsneutral för Öresundskraft.

Införandet av en ny prismodell är ett stort projekt, planeringen har pågått en längre tid. Informationskampanjen har startat och pågår under hela 2012.

–Det första utskicket har nyligen nått kunderna och mer information kommer i juni. Där kommer prismodellen att presenteras mer utförligt, tillsammans med prislistan som visar vad kostnaden blir.

–Det är en modern prismodell som stimulerar till en effektiv och därmed miljöriktig energianvändning, avslutar Patrik Hermansson.

Mer information:
Patrik Hermansson, ansvarig Fjärrvärme, Öresundskraft, tel. 070-418 34 75
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (2)

  Detta är en kvalificerad metod att suga ut mer pengar ur sina kunder.
  En stor del av kunderna kommer få astronomiska summor vintertid.Jag tänker främst på alla stackars pensionärer som vill bo kvar i sitt hus.I ärlighetens namn är majoriteten av husen i helsingborg från 20-80 talsvillor och missgynnas direkt av denna modell! Detta kommer att medföra att folk får extrema utgifter vissa månader på året och måste kompensera med sparade pengar eller annat sätt.det är också högst anmärkningsvärt att man kommer ut med informationen mitt i sommaren när folk är bortresta och att prismodellen införs på hösten när man helst inte ska stänga av värmen för att inte riskera stå utan värmesystem vid ett ev byte.Jag är övertygad om att detta kommer att bli ett ramaskri när folk börjar få sina första räkningar i brevlådan! Detta är helt enkelt skandal när man investerat i enpanna och förmodat att priset ska baseras på kostnaden på ett år och som dessutom kunde delas upp på 12 lika delar tidigare.Man har också ökat den fasta kostnaden med den dubbla för några år sedan.En normalvilla kan spara mellan 10-20000kr idag genom att sätta in luft/vatten eller bergvärmepump.Deta kommer slå hårt mot öresundskraft när folk vaknar till!

  - Sven - 2012-07-16 00:34 CEST

  Svar till Sven (2012-07-16):

  Som vi har understrukit tidigare är förändringen kostnadsneutral om man ser till alla kunder sammantaget; Öresundskraft får inte ökade intäkter genom förändringen.
  För att sammanfatta: det fasta priset sänks vilket tillsammans med det nya säsongspriset gör att hälften av våra privatkunder i Helsingborg får en sänkning av sin årliga fjärrvärmekostnad. 14 procent får en oförändrad kostnad medan 22 procent får en ökning på mellan 1-2 procent. Sju procent av kunderna får en ökning på tre procent medan sju procent får en ökning på över tre procent. För en genomsnittsvilla innebär en procents höjning ca 16 kronor i månaden.
  Säsongspriset och det sänkta fasta priset innebär att kostnaden för kunder blir starkare knuten till när man använder sin fjärrvärme, vilket ger ytterligare incitament till att se över sitt användningsmönster och tänka mer energismart. På Öresundskrafts hemsida, oresundskraft.se, under fliken kundsidor kan man se sin förbrukning (kWh) fördelat per månad. Med hjäp av denna förbrukning och prislista på sidan, kan man själv räkna ut sin kostnadsförändring.
  Under våren 2012 har vi skickat ut information till samtliga våra fjärrvärmes kunder om att en ny prismodell ska införas. Informationen som vi skickat ut i juli månad är ämnad att informera våra kunder ytterligare samt ge dem god tid på sig att sätta sig in i den nya prismodellen. Den nya prismodellen kommer att träda i kraft 1 oktober 2012.
  Till sist är det värt att notera att genomsnittspriset för fjärrvärme i Helsingborg sedan 2005 legat under genomsnittet i riket. Detta enligt ägarnas direktiv och det gäller även efter förändringen.

  Thomas Backlund, Öresundskraft

  - Thomas Backlund, Öresundskraft - 2012-07-16 15:43 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.