Gå direkt till innehåll
Öresundskraft och CLEVER bildar nytt företag för elbilsladdning i Sverige

Pressmeddelande -

Öresundskraft och CLEVER bildar nytt företag för elbilsladdning i Sverige

Målet är att erbjuda svenska elbilsförare marknadens bästa laddlösning. Lösningen, som ska kunna erbjudas över hela landet, innefattar utrustning för laddning i hemmet och laddmöjligheter på offentliga platser med smidiga betallösningar.

Det var i höstas som Öresundskraft och den danska elbilsspecialisten CLEVER A/S tecknade en avsiktsförklaring om samarbete. Baserat på det framgångrika danska konceptet bildar Öresundskraft nu ett svenskt företag för att snabbt bygga upp verksamheten och etablera en ledande position på den växande, svenska marknaden för elbilsladdning.

– Vi kommer redan om ett år att ha ett 40-tal laddare längs större vägar i södra Sverige samt ett stort antal laddare hos fastighetsägare, på köpcentra och liknande, dessutom laddboxar hos villaägare. Det sade Öresundskrafts vd Anders Östlund när den slutliga överenskommelsen med CLEVER A/S undertecknades idag.

CLEVER i Sverige kommer att erbjuda både produkter, tjänster och el. Detta genom ett brett program av laddare och tillhörande utrustning för hemmet, arbetsplatsen samt för publik, semisnabb och snabb laddning. Tjänsteutbudet kommer att omfatta allt från betallösningar och kort till service och underhåll av laddare. Prissättningen kommer att baseras på laddad energi och kan varieras beroende på vald avtalsform.

– Med CLEVERs kompetens och erfarenhet från Danmark i ryggen får CLEVER i Sverige en rivstart. Vi kan från dag ett erbjuda laddare för alla ändamål och för alla elbilsmodeller på marknaden, väl utvecklade betallösningar, smidiga administrativa system och vassa applikationer.

– Elbilen är avgasfri, tyst och energieffektiv och den har en given plats i det framtida transportsystemet. Satsningen på CLEVER i Sverige betyder att vi på kommersiella villkor påskyndar introduktionen av elbilar och omställningen till ett hållbart transportsystem, samtidigt som vi etablerar en ny kanal för försäljning av el.

CLEVERs administrativa direktör Lars Bording ser samarbetet med Öresundskraft som ett naturligt nästa steg för företaget.

– CLEVER är marknadsledande i Norden på elbilsladdning. Vi har 350 publika laddningspunkter i drift och vi samarbetar med samtliga elbilsleverantörer på den danska marknaden, däribland BMW, Nissan, Volkswagen, Renault och Tesla.

­– Vi har ambitioner att gå utanför Danmark och är glada över att vi i Öresundskraft har funnit en stark samarbetspartner.

I Sverige får CLEVER sitt säte i Helsingborg och blir ett företag för försäljning av produkter, tjänster och el för elbilsladdning. Det bedöms på sikt kunna sysselsätta ett 20-tal personer. Företaget är helägt av Öresundskraft men avsikten är att erbjuda fler kommunala energiföretag delägarskap.

– Vi är nära att bredda ägarskapet då Jämtkraft förväntas bli delägare inom den närmaste månaden. Med Jämtkraft kommer målsättningen att utökas till att inom ett år även täcka in delar av Norrland med laddare. Vår plan är att det nya bolaget ska öppna portarna och hälsa elbilsförare välkomna under sommaren 2015, avslutar Anders Östlund.

Mer information:
Anders Östlund, vd Öresundskraft, 042-490 30 80
Lise Kirkegaard, direktör Kommunikation och Marketing CLEVER A/S, tel+45 2020 9580
Christer Nilsson, projektledare Öresundskraft, tel. 070-418 37 12
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 370 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

CLEVER är den ledande elbilsoperatören i Danmark. Företaget tillhandahåller laddningslösningar för enkel, snabb och säker laddning av elbilar hemma eller vid arbetsplatsen och har etablerat ett landsomfattande stationsnät för snabbladdning i Danmark. 
CLEVERs egenutvecklade mjukvara och backend-system gör det möjligt att ansluta och integrera hårdvara från alla olika leverantörer, vilket förenklar uppgiften att bygga upp en kostnadseffektiv och kundorienterad infrastruktur på en innovativ marknad. www.clever.dk

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige