Gå direkt till innehåll
Solcellskomponenter lyfts upp på Öresundskrafts kontorstak i Helsingborg. Foto: Lovisa Lundström.
Solcellskomponenter lyfts upp på Öresundskrafts kontorstak i Helsingborg. Foto: Lovisa Lundström.

Pressmeddelande -

​Öresundskraft bygger labb av solceller på kontorstaket

Närproducerad el är utan tvekan en av framtidens hållbara lösningar. Som en del av Öresundskrafts resa mot en hållbar framtid monteras nu solceller på kontorstaken.

Under gassande sol lyftes i veckan 40 pallar med solceller och monteringsmaterial med lyftkran upp på två av Öresundskrafts kontorstak. Det rör sig om 120 kW solceller, beräknade att producera cirka 110 000 kWh solel per år. Arbetet utförs av Kraftpojkarna.

Det unika med installationen är ett likströmsnät och ett 48 kW stort batteri som kopplar ihop byggnaderna. Det innebär flera fördelar och möjligheter:

  • Solöverskott kommer att kunna fördelas mellan byggnaderna.
  • Batteriet gör att produktionsöverskott av el kan lagras och nyttjas kvällstid.
  • Solcellerna och batteriet ger möjlighet att sänka effekttoppar och effektabonnemang.
  • Batteriet ger även möjlighet att hjälpa Svenska Kraftnät med frekvensreglering.

– Förutom att föregå med gott exempel i omställningen till en hållbar och robust energiförsörjning, kommer installationen att fungera som ett labb, där tekniken kan testas och färdigheter utvecklas. Det säger Johan Järnum, automationsexpert på Öresundskraft.

– Vi kan till exempel identifiera och minimera de förluster som uppstår med likströmsteknik och batterilagring. Baserat på resultatet kan vi sedan arbeta fram affärsmodeller som gynnar såväl kunder som Öresundskraft.

– Att producera egen el och att kunna använda den på ett effektivt sätt, det är utan tvekan en av framtidens hållbara lösningar.

Mer information:
Johan Järnum, automationsexpert, Öresundskraft, tel. 070-000 39 14
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Lovisa Lundström, kommunikatör, Öresundskraft, tel. 072-565 90 28 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige