Följ Öresundskraft

Livscykelkostnad avgjorde pumpval för Filbornaverket

Pressmeddelande   •   Maj 27, 2011 09:30 CEST

Det blir Processpumpar i Motala som får leverera fjärrvärmepumparna till Helsingborgs nya kraftvärmeverk, Filbornaverket. Sammanlagt åtta pumpar med motorer ska levereras till ett värde av cirka 4 miljoner kronor.

Den offentliga upphandlingen avslutades formellt den 24 maj när kontraktet undertecknades mellan Öresundskraft och Processpumpar. Leveransen omfattar två pumpar för installation inne i det blivande kraftvärmeverket, två framlednings- och två returpumpar för placering i ny pumpstation vid Österleden i Helsingborg samt två pumpar vid Västhamnsverket i Helsingborg.

Samtliga pumpar levereras med elmotorer i storlekar från 190 – 615 KW (cirka 250 – 900 hkr). De två största pumparna får därmed en kapacitet på 2500 kubikmetervatten per timma. Pumparna är av fabrikaten Ritz respektive Vogel, medan elmotorerna kommer från Siemens. Den första leveransen sker den 1 november 2011.

I beställningen ingår även en option på frekvensomvandlare för energieffektiv styrning av motorernas varvtal. Kenneth Ekensteen, Senior Advisor vid Öresundskraft och ansvarig för Filbornaverkets fjärrvärmedel, förklarar

-Det här är utrustning med en livslängd på kanske 30 år. Det gör att inte bara inköpspriset är viktigt. Faktorer som strömförbrukning, verkningsgrad och livscykelkostnad blir minst lika viktiga. Processpumpar presenterade den bästa lösningen och det lägsta priset.

Mer information:
Kenneth Ekensteen, Senior Advisor, Öresundskraft, tel. 070-418 39 41
Fredrik Andersson, försäljningsansvarig Energi, Processpumpar, tel. 070- 555 86 67
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi kaxigt höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 340 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Bifogade filer

PDF-dokument